Chan Yeung Chun Isaac
  • LinkedIn
  • Issuu
  • Instagram
Revitalising Brownfields:
Self-sufficient Transitional Housing by Bamboo Afforestation & Industry

Thesis supervisor: A/P Shinya Okuda

Site: Ping Shan, New Territories, Hong Kong

Brownfields - missing pieces of a jigsaw puzzle on the New Territories’ urban fabric – are revitalised by afforesting bamboo plantation and situating self-sufficient transitional housing, into community and economic assets.  Its proximity to high-density urban fabric and low-density rural settlements mutually benefits the vulnerable living in the transitional housing with comprehensive infrastructure, communal facilities and cultural diffusion.  Bamboo afforestation and manufacturing workshops of engineered bamboo poles and laminated bamboo lumber also provide

the project with locally self-reliant construction materials and employment opportunities.  Emergence of recreational open space with the existing heritage trail and markets in the bamboo plantation promotes a self-reliant livelihood, healthy well-being and socially inclusive community, in order to cultivate the sense of security, belonging and coherence of the vulnerable.  Before being allocated to the public rental housing, the transitional housing complex on brownfields becomes their homes, where they inhabit in, they contribute to.  Let’s revitalise the brownfields!

Main Entrance of the Transitional Housing Complex

Next to Tin Shui Wai MTR Station and Tsui Sing Lau Pagoda (Starting Point of the Heritage Trail)

1/1
Construction Details
Construction Details

Each module is 6m x 6m large.  Full height windows and folding doors with glazed panels on two sides maximise daylight penetration in the unit.  Also, 1m deep verandah on 2 sides not only acts as an extension of living space, but also acts as a shading device like the traditional verandah of tong lau (Chinese tenement building) in Hong Kong, in order to block sunlight and keep indoor area cool, and capture natural light as mush as it could. The concept of verandah is inspired from the bamboo vernacular house, where the boundary between indoor and outdoor is blurred since there is no solid concrete wall as a barrier. Residents could also experience the textural variety of bamboo secondary products, where the ceiling is the vertical strip pattern of laminated bamboo lumber; the floor tiles are strand woven bamboo texture.

Manufacturing workshops
Manufacturing Workshops

Manufacturing workshop comprises engineered bamboo poles and laminated bamboo lumber production lines, where produces structural materials from engineered bamboo for the construction of transitional housing.

Below the communal deck is where the transitional housing originated from – bamboo plantation and industrial space.  On the periphery of the podium, brownfields are transformed and afforested to bamboo plantation.  Bamboo culms are harvested and thrown onto the canal by the workers.  Bamboo poles flow on the canal via luxuriant bamboo forests, and flow to the final collection point of the canal afterwards.  Workers deliver the raw materials from the shallow canal to the manufacturing workshops inside the podium.  The engineered bamboo poles and laminated bamboo  lumber manufacturing process and

production line fit into the linear footprint of industrial space.  Vertical alignment of workshops and transitional housing envisions the feasibility of self-sufficient construction material for proposed transitional housing. The skilled and non-skilled labour of the bamboo plantations and manufacturing workshops are mainly recruited from the grassroots living in the transitional housing.  More regional employment opportunities would be available due to its vicinity to new town and new development area, which reduce their commute time and cost, and enhance the residents’ sense of belonging as they contribute to the community.

Site Section
Site Section

View Zoom Critique here: